Türk Caz'ı

Caz

Selamlar,yıllar yıllar öncesine müziğin çeşitliliğinin tarihi ile ilgili bilgileri günümüz teknolojilerini kullanarak elde etmek çok mümkün ve tabiki ben de insanın içgüdülerinden olan merakın etkisine kapılarak bunu araştırmak istedim.

Zamanla müzik tarzımın çokça kez değiştiğini gördüm.Ancak müzik tarzımın değişmesi eskiden dinlemekten keyif aldığım müziklerden artık keyif almadığım anlamına gelmez.Bu tatminlerim ve tatminsizliklerim sonucu dinlediğim her tarz müziğin nerden geldiğini öğrenmek istedim.

Ve işte başlıyoruz.

Bugünlerde popüleritesi artmış olan müziklerin doğru orantıdaki dinleyici kitlesinin bu ruhu öldürdüğünü düşünüyorum.İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika'da yaygınlaşan caz müziğin,savaş sonrasında popüleritesi artmış ve günümüze kadar çeşitlendirilerek gelmiştir.Ancak doğal olarak teknolojinin de gelişmesiyle müzik tarzları dallanmış ve genişlemiştir.Fakat görüyorum ki zaman geçtikçe sanatsal ruhun kaybolduğu apaçık ortada ki caz,bizim toplumumuzda gerçekten güvenli ellerde.Gönül isterki güvenli eller çoğalsın.Günümüzde Ediz Hafızoğlu,Genco Ari,Cem Aksel,Batu Şallıel,Cengiz Baysal,Anıl Şallıel,Cem Tuncer,Kağan Yıldız,Ercüment Orkut,Turgut Alp Bekoğlu,,Engin Recepoğulları,Çağrı Sertel,Robert Mehmet İkiz,Alp Ersönmez,Ferid Odman,Cenk Erdoğan,Erkan Oğur,Elif Çağlar,İlhan Erşahin,Sarp Maden,Volkan Öktem gibi altın değerinde müzisyenlerin öncülüğü sayesinde caz müziğin değeri arttı.

Caz müziğin de kulaktan öğrendiğim kadarıyla kendi içinde farklı tarzları da var.Örneğin;Enstrümantal caz müzik günümüzde büyük bir hızla ilerlediğini gururla söyleyebilirim.Sizlerin de bilmesini istediğim bazı gruplar da var tabiki.

İlk olarak Alp Ersönmez,Volkan Öktem ve Sarp Maden'in kurduğu bu grup (MÖE)'nin,ortaya koyduğu eserler Saykodelik caz müziğe örnektir.MÖE, birbirinden farklı olarak var alan bir çok müzikal tarzın bir arada anlamlı ve heyecan verici bir bütün oluşturmasını ifade ediyor. Albümün merkezinde bulunan Jazz, Rock ve Blues üçgeninden ortaya çıkan müzik, drum'n bass, punk gibi birçok farklı noktaya ve forma sahiptir.


Robert Mehmet İkiz ve Cenk Erdoğan (Lahza) Ne enteresandır ki iki kişinin kurduğu bu grup psikopat caza bir örnek adeta." Lahza" doğaçlama ve bestelenmiş müziği, farklı organik ve elektronik seslerin olduğu büyük bir dünyada Türk müziğinden caza kadar çeşitli lezzetlerle birleştiriyor



Veya Salih Korkut Peker,Hakan Görkem Bıyık,Onur Ertem (Yasak Helva) Müzikal geçmişlerinde death metal, pop rock, arabesk, Türk halk müziği, caz, grunge gibi apayrı türleri icra 
etmiş 3 müzisyenden oluşan Yasak Helva, yaptıkları müziği “elektrik folk” olarak adlandırıyor. 
Sahnede elektro-akustik cümbüş, çağlama, bas ve davul enstrümanlarını kullanan Yasak Helva; müziğinde
Anadolu, Balkanlar, Ortadoğu, Kafkasya bölgelerinden beslenirken, zaman zaman caz ve rock dünyasının 
klasiklerine de göndermeler yapıyor.




Gelelim Ediz Hafızoğlu'a Yıllarca 200’den fazla albümde davul çalmış olan Ediz Hafızoğlu Nazdrave projesi ile solo kariyerine de devam etmektedir. 2014 yılında ‘’Nazdrave’’, 2016 yılında Nazdrave feat. Harald Lassen ‘’Live At 22nd Istanbul Jazz Festival’’, 2018 yılında Nazdrave 13 albümleri, 2019 yılında da ‘’Üç Türkü’’ isimli EP’yi yayımlamıştır.
Nazdrave projesinin yanında grup elemanı olarak yer aldığı proje ve gruplar şunlardır:
Ceza, Jülide Özçelik, Elif Çağlar Quartet, Cem Tuncer Quartet, Yansımalar, Alp Ersönmez ‘’Cereyanlı’’.



“FunkBook” albümleri ile caz müzik dünyasında övgüler alan müzikal projeleri Şallıel Bros, yeni albümlerinde Anıl Şallıel (“Famire”, “By Bro - Whisper”, “İlk Gün”, “Geyikli”), Emirhan Üçkardeş “Traditional” ve Tolga Bedir’in (“Yine Doğar İçime”) orijinal bestelerini seslendiriyorlar. Tenor ve alto saksofonda dinleyeceğimiz ikiliye piyanoda Tolga Bedir, bas gitarda Caner Üstündağ ve davulda Volkan Öktem eşlik ediyor. Saksofon, piyano ve bas gitar kayıtlarının Babajim İstanbul’da, davulların ise Volkan Öktem’in stüdyosunda kaydedildiği albümün kapak tasarımını Perim Öktem yaptı.




Ercüment Orkut,geçtiğimiz aylarda 2. stüdyo albümü 'Persona' yı Linrecords etiketi ile yayınlayan Orkut, albüm kayıtları, film - dizi müzikleri  ve birçok projede icraları, düzenlemeleri  ve kompozisyonları ile aktif olarak yer almaktadır.



Bende bir davulcu olarak üstad Volkan Öktem'i de sizlere tanıtmak isterim ki zaten sizler de tanıyorsunuzdur.
Davula olan ilgisi 7 yaşında başladı. 12 yaşında çeşitli orkestralarda davul çalmaya başladı. 1985 yılında Ankara'ya geldi ve birçok rock ve pop gruplarıyla çalıştı, konserler verdi. 1993 yılında İstanbul'a geldi. Burada değişik tarzlarda sahne ve stüdyo çalışmalarında bulundu.
17 yaşında ilgi duymaya başladğı Caz müziğiyle ilgili çalışmalarını diğerlerinin yanı sıra sürdürdü. Aşkın Arsunan Ethno-Karma Band ile 7. Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nde yer aldı. 10. Uluslararası İstanbul Caz festivaline Beck's Big Band, 1. Uluslararası İstanbul Caz festivaline Aşkın Arsunan Grup ve İstanbul Superband, 12. Uluslararası İstanbul Caz festivaline İstanbul Superband ile katıldı. Tarkan, Kenan Doğulu, Ajda Pekkan, Athena ve birçok türk sanatçının ve grupla albüm çalışmalarına ve konserlerinde yer almış ve almaya devam etmektedir.
1998 yılında grup Trio Mrio ile, Trio Mrio 2001 yılında Caz grubu Habbecik ile An meselesi'ni, Laço Tayfa ile, 2000'de Bergama Gaydası ve 2002'de Hicaz Dolap, 2004'te Aşkın Arsunan ile One A Day ve Quartet Muartet ile Dokuz Parça, 2009 yılında Volkan Hürsever ve Burçin Büke ile Hediye albümlerini yaptı.Laço Tayfa'nın eserlerini dinlemenizi ayrı bir tavsiye ederim.



Alp Ersönmez,bas gitarist olarak İlhan Erşahin's İstanbul Sessions, MadenÖktemErsönmez, Wonderland ve Sonic Boom gibi grupların üyesidir ve Türk pop müziği sanatçılarından Tarkan, Yalın, Nil Karaibrahimgil ile çalıştı. Kangroove, Erkan Oğur, Derya Türkan, Dilek Türkan, Quartet Muartet, Erik Truffaz, Wax Poetic, Bugge Wesseltoft, Alexandre Tassel, Aydın Esen, Butch Morris, Eddie Henderson, Athena, Dj Logic, Cahit Berkay, Kenan Doğulu, Sertab Erener, Önder Focan, Akın Eldes,  Emin Fındıkoğlu ve Malabadi ile canlı ve stüdyo performansları bulunmaktadır. Athena, Yalın, Dilek Türkan ve Eskiz gibi isimlerin albümlerinde aranjmanlık ve prodüktörlüğünü üstlenmiştir. Bu çalışmalar dışında pek çok pop müzik albümünde, film ve belgesel müziklerinde ve single'da yer almıştır. 2011'de çıkardığı Yazısız isimli ilk solo albümünde İmer Demirer, Sibel Köse, Akın Eldes, Turgut Alp Bekoğlu ve Genco Arı gibi usta isimlerle çalıştı.2020'de yeni elektoro-jazz konseptli projesi Cereyanlı için elektronik destekli altyapılar kullanan Ersönmez, bu albümde Erik Truffaz, Bugge Wesseltoft, İlhan Erşahin, Papa Dee (Brooklyn Funk Essentials), Arto Tunçboyacıyan ve İmer Demirer  ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir.



lhan Erşahin'in 1995'te çıkan "She Said" isimli albümünde İlhan Erşahin'in dokuzu kendisinin, biri de Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" olmak üzere on kompozisyonu var. İlhan Erşahin, "She Said" albümünden sonra, bugüne değin, "Our Song", "Home" ve "Wax Poetic" ve "Virgo" olmak üzere dört albüm daha gerçekleştirdi. Yurt dışı konserlerin yanı sıra, daha önceki yıllarda İlhan Erşahin Trio ve "Wax Poetic" olarak Türkiye'nin çeşitli kentlerinde konserler veren sanatçı, son olarak Ekim 2001'de 11. Akbank Caz Festivali kapsamında, İstanbul'da Eric Truffaz ile sahne aldı.



Alp Ersönmez,Turgut Alp Bekoğlu ve perdesiz gitarın babası olan Erkan Oğur'un da bulunduğu (Telvin) fusion müzik yapan müzik topluluğu.telvin kelime anlamı olarak halden hale geçmektir.renk olarak yeşil ve kırmızının ilginç bir kaynaşmasından oluşur.müziklerinde halden hale geçmeyi amaçlamışlardır. Çalışmalarına 1995 yılında başlayıp Türkiye`de ve yurtdışında verdiği birçok konserden sonra 2006 yılında Kalan müzik etiketiyle Telvin isimli 2 cd`lik bir albüm çıkarmışlardır.



TÖZ Tamer Temel - saksafon Ercüment Orkut - piyano Cem Aksel - davul dan oluşan bu ekip bir caz harikası.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Müziğim

Yaz Aşkı