Buradaki Blues

 Blues

Blues müzik,yıllar önce Afrika'da kabilelerin ortaya çıkardığı ,içerisinde hüznü,acıyı ve umudu barındıran ağıtlardır.Tabi bu ağıtları notalara dökünce blues müzik doğuyor.Günümüzde ve yakın geçmişte blues müziğin önderlerinden olan Gary B.B. Coleman,Beth Hart,B.B. King,Andres Trevino,Eric Clapton,Joe Cocker,Stevie Wonder,Gary Moore gibi ünlü blues sanatçıları,blues müziğin yaşamasında büyük rol oynamışlardır.Dünyanın heryerinde ruhu hala diri olan blues müziğin ülkemizde son günlerde daha az kitlelere ulaşsada ölmediğini ve ölmeyeceğini düşünüyorum.
Bugün ve yarınlar gün geçtikçe daha kötüye gider gibi.Öyleyse neden blues müziğin değerini artırmayalım ki ?
Sizlere araştırdığım bazı Türk blues sanatçılarını tanıtmak isterim;

Yavuz Çetin

İlk olarak blues müziğin Türkiye'deki gelmiş geçmiş en iyi sanatçılarından biri olan Yavuz Çetin'den başlamak gerekirse;
1990 yılında İstanbul’da müzisyen dostları Batu Mutlugil (Duman grubunun gitaristi olan Batuhan Mutlugil'in babası), Zafer Şanlı ve Kerim Çaplı ile cover grubu olarak tanınan Blue Blues Band'i kurar. 1970 yılların rock ve blues parçalarının ağırlıkta olduğu çalışmaları sürdüren Blue Blues Band grubunda elektro gitar çalıp vokal yapar.

Yaşamı boyunca 1960'lı ve 1970'li yılların Rock Blues müziklerinden etkilenir. Daha sonraları yaptığı beste ve söz çalışmalarına Rock ve Blues müziğinin ruhunu yansıtır. Jimi Hendrix’i ve dünyaya mal olmuş blues şarkılarını da yorumlamaktan her zaman büyük bir keyif alır. 1990'lı yılların ortalarında Fuat Güner ile tanışmasıyla birlikte stüdyo müzisyenliğine başlar. Fuat Guner’in stüdyosunda sürdürdüğü çalışmalarında televizyon ve radyolar için reklam müziklerini gitarıyla seslendirir. Birçok sanatçının albüm kayıtlarına da gitarıyla imzasını atar.
            

        


Batu Mutlugil

Yavuz Çetin ile kurduğu Blue Blues Band grubunun gitaristi olan Batu Mutlugil, Duman grubunun elektro gitaristi Batuhan Mutlugil'in babası ve Taksim-Mojo'nun sahibidir. Yavuz Çetin ile birlikte Türkiye'nin ilk Blues grubu olan Blue Blues Band'de de çalmıştır.Yavuz Çetin Tribute albümünde açılış ve kapanış parçalarını yorumlamıştır.Şu an Cenk Turanlı ve Utku Ünal ile kendi kurduğu Batu Mutlugil Band'de kariyerinin ilk solo albümünü yapmaya hazırlanıyor.Liseyi Özel Saint Benoit Fransız Lisesi'nde tamamlamıştır.

                                                          

Akın Eldes

Erkan Oğur gibi üstad sanatçılarla da çalışmış olan Akın Eldes ise, Bulutsuzluk Özlemi ile 1986-2000 yılları arasında yaptığı çalışmayla bilinir. Müziğe çocukluğunda mandolin ve flüt çalarak başlamıştır. Gitar çalmaya lisede başlayan Eldes, Bulutsuzluk Özlemi'nden önce E-5, Painted Bird, Asım Can Gündüz, Çapkınlar gibi gruplarda çaldı. Haluk Levent'e Kral Çıplak albümünde,Kurtalan Expres'e ise Sessiz Çığlık adlı albümünde eşlik etti. Madımak adlı şarkısını Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlere ithaf etmiştir. Birsen Tezer'e konserlerinde zaman zaman eşlik etmiştir. Solo performans ve konserlerinin yanında 2006 yılından beri Pinhani grubunda çalmaktadır. Pinhani'nin Canlı Yayın albümünde cümbüş, banjo, dobro gibi enstrümanları kullanmıştır.

                                                             

Evrencan Gündüz

Bugünlerde çok iyi işler yapan ve Asımcan Gündüz'ün oğlu olan Evrencan Gündüz, 16 Yaşında müzisyenliğe başlar.O yıl içerisinde arkadaşlarıyla T-Blues isimli bir grup kurarak festivallerde ve konserlerde yer aldı. 
17 yaşında tesadüf eseri Beşiktaş vapurunda müzik yapan bir müzisyenle tanıştı. Dönüş vapurunda aynı müzisyenle tekrar karşılaşan ve müziğine Evrencan’ı davet eden Ateş ile ilk kez vapur müzisyenliği deneyimini yaşadı. Tüm yaz boyunca vapur müzisyenliğine devam ederken, Kadıköy sokaklarında da müzik yapmaya devam etti. 
Rock’n Purple’da en iyi solist ve rock kategorisinde en iyi grup ödülü, Dont Let Me Down (Beatles) parçasında kemençeyi parçada kullanarak, en değişik enstrüman ödülüyle toplamda 3 ödül kazanmıştır. 
Ekim 2017'de ilk EP'si Evrencan ve Uzaylıları yayınlamıştır.  Müzik hayatına devam eden Evrencan, gelecekte Dünya’nın en iyi Blues müzisyenlerinden biri olma hayalini gerçekleştirmek için çalışıyor.
 
                                                                   

Asım Can Gündüz

Gündüz, uzun yıllar yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri'nden Türkiye'ye 1980'li yılların sonunda döndü ve grubu Ambülans ile 21 Ekim 1981'de TRT'de bestelediği 4 İngilizce sözlü şarkıyı çaldı. Ambülans grubu ile 1980'li yıllarda çalmaya devam etti. 1982'de yine TRT'de Atatürk için yazdığı "Paşam" adlı bestesini söyledi ancak şivesinin bozukluğu nedeniyle 1990'lara kadar TRT'den ambargo yedi. 1984 yılında Milliyet gazetesinin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması'nın konuk sanatçılarından biri olup, Türkiye'yi dolaştı. Seyyal Taner'e bir sene vokalistlik yaptı. Sonraki yıllarda radyo ve TV programları yaptı. Energy FM, Power FM, ve Kiss FM radyolarının kurucu üyelerindendi. Ayrıca Zuhal Müzik'in ortaklarından biri olan Gündüz, burada gitar dersi de verdi. 1994 yılında Kanal 6'da Zeyno Günenç ile "Müzikalite" programı yaptı. 1997 yılında Baba Blues Band grubunu kurdu ve müzisyen arkadaşlarıyla televizyonda ve sahnelerde blues şarkılarını yorumladılar.

                                                                  

Kerim Çaplı

Türkiye'ye döndüğü gibi askere gittikten sonra müzik çalışmalarına devam etti. MFÖ'nün uzun süre bateristliğini yaptı, Seyyal Taner, Nükhet Duru, Orhan Atasoy, Umay Umay ile beraber çaldı. 1993 tarihli Mavi Sakal albümü Mavi Sakal 2'nin çıkış şarkısı "Şaşkın"da piyano çaldı.
Son yıllarında Batu Mutlugil, Sunay Özgür ve Yavuz Çetin ile kurdukları bar grubu Blue Blues Band'de bateri çaldı. Kerim Çaplı Band, gitar-vokalde Kerim Çaplı, gitarda Tansel Küçükseyhan , davulda Bozkurt Coşkunoğlu ,bass gitarda Sezgin Yılmaz olmak üzere kuruldu. 1998'den itibaren davulda Deniz Alemdar, bass gitarda Tayfun Avdan ile İstanbul başta olmak üzere, Ankara'da ve Türkiye'nin güney kıyılarındaki turistik merkezlerde konserler verdi.
2 Kasım 2004'te beyninde oluşan ödem nedeniyle hayatını kaybetti.
2017'de çekilen Blue isimli belgesel filmle Yavuz Çetin'le birlikte hayatları, müzikal performansları, trajik sonları, tanıklıklar ve orijinal kayıtlarla gösterime sunuldu.

                                                              

Can Gox

Can Gox, 15–16 yaşlarından itibaren, İstanbul'da bir takım gece mekanlarında müzik yapmaya başladı. Bilgi Üniversitesi'nden kazandığı burs ile, caz müzik eğitimine devam etti. Bu müzik eğitiminde, birçok isimle beraber çalışarak, bu çalışmalardan ve müzikal edinimlerden kazandığını, sahne performansı ve diğer çalışmalara yansıtabilmeyi, müzikal felsefe anlamında hedefine oturttu. Can Gox, 2000 yılında oluşturdukları Blues-Mobil ile birlikte, şarkılarını ve enerjisini kitleler ile tanıştırmayı başardı. Ancak, Kaybedenler Kulübü filminin müziklerini yapan Can Gox açısından, bu çalışma bir dönüm noktası oldu. 2011 yılının Nisan ayında piyasaya sürülen aynı filmin soundtrack albümünde, Wrong Side Of The Road, Son Kare, Wake, Angels Gone, Melancholy Man, My Woman parçalarını seslendirdi. Müzik kariyerindeki ilk solo albümü ise, Yalnızım Ben çalışması olmuştur.

                                                        

Ahmet Ertegün ise;

Ahmet Ertegün (31 Temmuz 1923, İstanbul – 14 Aralık 2006, New York), Türk-Amerikan müzik yapımcısı, iş adamı ve Atlantic Records'un kurucusu.The Rolling Stones, Led Zeppelin'in yanı sıra Eric Clapton, Aretha Franklin ve Ray Charles gibi isimleri müzik dünyasına kazandırmıştır.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Müziğim

Türk Caz'ı

Yaz Aşkı